Новости проекта
С Новым годом и Рождеством!
Разъяснение ситуации с рекламой и предупреждением МАРТ
Обновленные функции Schools.by
Голосование
Пользуетесь ли вы мобильным приложением Schools.by?
Всего 1 человек

Акцыя "Чыстыя рукі"

Дата: 7 февраля 2020 в 09:34, Обновлено 11 февраля 2020 в 10:02
303 просмотра

             З мэтай прафілактыкі інфекцыйных захворванняў, у рамках інфармацыйна-тлумачальнай акцыі "Чыстыя рукі" пад дэвізам "Чыстыя рукі ратуюць жыццё" класнымі кіраўнікамі праводзіцца інфармацыйна-тлумачальная работа па прафілактыцы вострых кішачных інфекцый. У школе аформлены куток здароўя па пытаннях прафілактыкі вострых кішачных інфекцый, праведзена анкетаванне вучняў і іх бацькоў па пытаннях сфарміраванасці ў вучняў навыкаў асабістай гігіены, у прыватнасці мыцця рук.

            Да вострых  кішачных інфекцый адносяцца дызентэрыя, гастраэнтэрыт, коліэнтерыт, сальманелёз, іерсініёз, брушны тыф, халера, інфекцыйны гепатыт.

            Вострыя кішачныя інфекцыі выклікаюцца мікробамі і вірусамі, даволі ўстойлівымі ў знешнім асяроддзі, куды яны трапляюць з вылучэннямі хворых або бацыланосьбітаў. У вадзе, глебе, на харчовых прадуктах, прадметах дамашняга ўжытку яны могуць захоўвацца ад некалькіх дзён да некалькіх месяцаў, а некаторыя з іх (узбуджальнікі халеры, брушнога тыфу) не гінуць нават у замерзлай вадзе. Высушванне дзейнічае на іх пагібельна, а павышаная вільготнасць спрыяе больш працягламу захаванню.

           У арганізм чалавека мікробы кішэчных інфекцый трапляюць праз рот з забруджанай ежай або вадой, з прадметаў дамашняга ўжытку, брудных рук, цацак і г. д.

            Заражэнне ежы мікробамі кішачнай групы бывае пры недастатковым прамыванні сырых прадуктаў і дрэннай тэрмічнай апрацоўцы, а таксама пры парушэнні тэмпературы захоўвання гатовых вырабаў. Заражэнне адбываецца ў выпадку ўжывання вады з рэк, азёр, сажалак у некіпячонным выглядзе, пры мыцці ёю гародніны, садавіны, посуду. А рэкі, азёры і іншыя вадаёмы могуць забруджвацца пры трапленні туды сцёкаў з прыбіральняў. Такім шляхам магчыма забруджванне вады калодзежаў у сельскай мясцовасці, калі яны няправільна ўладкованыя. 

           Добрыя ўмовы для размнажэння знаходзяць мікробы ў малацэ, фаршы, паштэтах, вараных каўбасах і іншых падобных прадуктах пры тэмпературы захоўвання вышэй 18 градусаў. А такія мікробы, як кішэчныя іерсініі, могуць размнажацца нават пры ўмове захоўвання харчовых прадуктаў у халадзільніку.

          Крыніцай заражэння вострымі страўнікава-кішэчнымі інфекцыямі з'яўляецца хворы чалавек ці бацыланосьбіт, а пры сальманелёзе, іерсініёзе і паратыфе яшчэ і хворыя жывёлы і грызуны. Вялікую небяспеку для навакольных ўяўляюць хворыя лёгкай формай захворвання і не выяўленыя бацыланосьбіты, паколькі яны не ізаляваны і, самі таго не ведаючы, заражаюць навакольных.

            Як усякія інфекцыйныя захворванні, кішачныя маюць інкубацыйны (схаваны) перыяд, на працягу якога чалавек вонкава яшчэ здаровы, але ў яго арганізме ўжо адбываецца размнажэнне мікробаў. Да канца названага перыяду яны пачынаюць вылучацца з арганізма-чалавек становіцца заразным і небяспечным для навакольных. Далей з'яўляюцца і першыя прыкметы захворвання: недамаганне, павышэнне тэмпературы, засмучэнні з боку страўнікава-кішачнага тракту. Каб інфекцыя не распаўсюджвалася, хворых варта неадкладна ізаляваць, а навакольным выконваць меры засцярогі.

            Найбольш распаўсюджанай кішачнай інфекцыяй з'яўляецца дызентэрыя. Асабліва лёгка заражаюцца ёю дзеці і асобы, аслабленыя іншым захворваннем. Пачынаецца хвароба з ўздыму тэмпературы, з'яўлення частага вадкага крэсла са сліззю, часам з прожылкамі крыві, боляў у жываце. У апошні час, здараецца, дызентэрыя працякае лёгка, без павышэння тэмпературы, асабліва ў дарослых, але магчымасць заражэння, між тым, ніколькі не знізілася.

Комментарии:
Оставлять комментарии могут только авторизованные посетители.